top of page
zeyneptasel

'Çocuğuma birçok kez seslensem de beni duymuyor, ne yapmalıyım?'

Çocuğumuz elinde bir şey varken ya da televizyon izlerken kendini bazen o kadar kaptırır ki bizim seslenmelerimizi umursamıyor gibi görünebiliyor. Bunun bir dikkat eksikliği mi ya da işitme problemi belirtisi midir diye şüpheye düşen ebeyevnler oluyor. Bu durumun nedenleri ve ebeveyn olarak ne yapılabileceğinden bahsetmek isterim.

✨️ Özellikle 1-6 yaş arasında çocuklar bir şeye odaklandıklarında dikkatini başka bir uyarıcı olan ses ya da görsele biz yetişkinler kadar kolay bir şekilde veremeyebiliyor. Aslında bunun ilk nedeni gelişimseldir. Gelişimsel olarak çocuklar yaş aldıkça daha kolay bir şekilde gürültülü bir ortamda bir sese odaklanabilir, dikkat süreleri artarak daha uzun süre bir konuda dikkatlerini sürdürebilirler.

✨️Çocuklar bu yaş döneminde gürültülü ortamda gerekli olmayan seslere dikkat ederken önemli bilgileri filtreleyebilmektedir. Çocuğunuzun sizi umursamıyor gibi görünme nedeni sizin sesinizin onun dikkatinin dışında kalması olabilir. Ortam gürültülü olmasa da zihni dolu olabilir ve iki işi aynı anda yapamıyor olabilir. Diğer yandan, odaklandığı şeye dikkatini yüksek düzeyde verdiği için diğer tüm uyarıcılara kendini kapatmış olabilir.

✨️Yaşadığınız bu durum sık tekrarlanıyorsa ilk önerim, çocuğunuz için erken yaşta yapılan bir işitme testi olacaktır. Bu sayede işitme kaybı durumu varsa tespit edilmesi önemli bir noktadır. Eğer işitme testi sonucunda herhangi bir problem yoksa aşağıdaki önerilerime bakabilirsiniz.


Çocuğunuza sesinizi daha etkili bir şekilde duyuyarak seçici işitsel dikkatini geliştirmek için yardımcı ipuçları: 🌱 Seslenmeye ve konuşmaya başlamadan önce çocuğunuzun dikkatini kendinizi alın. Sizin gözlerinizi ve mimiklerinizi görebilmesine yardımcı olun. Fiziksel olarak sırtına dokunabilirsiniz. Bu sayede farklı duyu organlarının devreye girmesiyle sizi duyması kolaylaşacaktır. 🌱 Komut ve yönergeler verirken basit ve az cümle kullanmaya çalışın. Özellikle dikkat süresi kısa olan çocuklar için net ve kısa yönergeler yardımcı olacaktır. 🌱 Dikkatını dağıtan uyarıcıların süresinde bir sınırlama getirebilirsiniz. Örneğin TV ya da video izlerken uzun dalmalarını gözlemliyorsanız ekran süresinde ya da şeker tüketiminde azaltma yapabilirsiniz. 🌱 Ebeveynler olarak çocukların seslerini filtreleyerek duymaz hale gelebiliyoruz. Ona saygı duyan iyi bir dinleyici olduğunuzu göstererek onlara rol model olarak becerilerini geliştirmesine katkı sağlayabilirsiniz. Dinlerken onunla göz kontağı kurarak ilginizi gösteren anlamlı cevaplar veya yorumlar yapabilirsiniz. Dinlemeye müsait vakit bulamadığınızda ise bunu açıklayarak sonra dinleyebileceğinizi belirtebilirsiniz. 🌱Bu önerilere rağmen bazı çocuklar herhangi bir işitme problemi olmamasına rağmen hiçbir şey duymuyor, hatırlamıyor ya da odaklanamıyor gibi olabilir. Bu durumlar dikkat eksikliği şüphesini barındırmaktadır. Bu nedenle önerileri bir süre denemenize rağmen bir değişiklik gözlemlemiyorsanız bir psikolog veya psikiyatri desteği almanızı öneririm. . . #anne #baba #çocuk #bebek #aile #psikolog #bursa #bursapsikolog #nilüfer #yetişkin #gençpsikoloğu #çocukpsikoloğu #gelişenaile #zeyneptaşelgünal #uzmanpsikolog #duygu #keşfet #işitme #dikkat #attention #parenting





0 görüntüleme0 yorum