top of page

Ebeveynlik Stresi ve Oyun

Anne ve baba olmak, yaşadığınız en tarif edilemez ve keyifli bir deneyim olmaktadır. Aynı zamanda zaman zaman çeşitli nedenlerden dolayı zorlayıcı olabilmektedir. Ebeveynlik rolün, çocukların beslenme ve hayatta kalma gibi ihtiyaçlarını karşılama endişelerini ve duyguların düzenlenmesinde sevgi ve yardım gibi psikolojik talepleri içerdiği anne ve baba için stres yaratıcı olabilmektedir (Deater-Deckard, 2004). Ebeveynlik stresi, ebeveynlik rolünün taleplerinden kaynaklanan olumsuz duygu ve inanç olarak tanımlanır (Deater-Deckard, 1998). Ebeveynlik stresi, bu taleplerle başa çıkma ve başarılı adaptasyon ile ilgilidir (Deater-Deckard 2004). Ebeveynler, çocuklarla kaliteli zaman geçirmek ve etkili çocuk yetiştirme stratejilerini seçmek açısından ebeveyn rolüyle ilgili stres yaratan durumlar ile karşılaşırlar (Cappa, Begle, Conger, Dumas ve Conger, 2011).

Ebeveynlik stresinin yüksek olarak hissedilmesi çocukların gelişimini olumsuz yönde etkiler. Araştırmalar, ebeveynlik rolünde daha fazla stresli olduğunu ifade eden ebeveynlerin çocuklarının kişilerarası ve duygusal problemlerle başa çıkmada ve akademik görevler gibi hedefe yönelik faaliyetlerde daha fazla zorluk çektiği bildirilmiştir (Cappa ve ark., 2011). Deater-Deckard ve Scarr (1996), daha büyük yaşta çocuğu olan ebeveynlerin daha küçük yaşta çocukları olan ebeveynlere kıyasla biraz daha az ebeveyn stresi bildirdiğini belirtti. Ayrıca, yüksek ve düşük eğitimli anneler, orta eğitim seviyesine sahip annelere kıyasla daha fazla ebeveynlik stresi yaşadığı araştırmada bildirilmiştir (Parkes, Sweeting ve Wight, 2015).

Ebeveynler çocuklarıyla kaliteli zaman geçirdiklerinde, annelik ve babalık rollerinde başarılı olduğunu hissetme ve inanma olasılıkları daha yüksektir (Milkie, Kendig, Nomaguchi ve Denny, 2010; Nomaguchi, 2009). Bu nedenle, çocukla kaliteli zaman geçirmek ebeveynlik stresini azaltabilir. Milkie ve arkadaşları (2010), özellikle çalışan annelerin, çocuklarıyla etkileşimli oyun etkinliklerine sahip olduklarında ebeveynliklerinin başarılı olduğuna inandıklarını belirtti. Bu nedenle, çocuğuyla birlikte çeşitli oyunlar kurarak günlük yaklaşık 15 dakikalık oyun oynamanın, anne ve babaların hissettiği bu ebeveynlik stresini daha az yaşamalarına yardımcı olabileceği varsayılmaktadır.


11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page