top of page

Çocukların Sosyal ve Duygusal Becerilerini Geliştirmenin Yolları

Çocuklara küçük yaşlarından itibaren duygularını isimlendirebilmek, ifade edebilmek ve düzenleyebilmek için gerekli olan sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmek önemlidir. Bunun için çocuğuna veya torununa bakımveren ebeveynler için bazı yöntemleri sizlerle paylaşmak isterim✨️💖➡️


1- Duygular hakkında konuşun: Çocukların sosyal ve duygusal becerilerini en çok destekleyen yöntem, duygular hakkında konuşmaktır. Bu nedenle farklı ortamlarda duygular hakkında çocuklarınızla konuşun. Örneğin parktayken çocuğunuzun kaydıraktan kaymaktan endişelendiğini gözlemlediyseniz bu anı duygular hakkında konuşmak için kullanabilirsiniz.


2- Duygu kelime dağarcığını genişletin: Çocukların duygu içerikli kelime dağarcığını geliştirmek, kendini ifade etmesine yardımcı olacaktır. Bunun için resimli çocuk kitaplarından yararlanabilirsiniz. Çeşitli duyguları gösteren görselleri çocuğunuzla paylaşarak kitaptaki karakterin nasıl hissettiği üzerine sorular sorun. Örneğin, “Bu sincap oyun oynayacak birini bulamayınca nasıl hissediyor olabilir?” ya da “Sen olan ne hissederdin?”


3- Duyguların çeşitli olduğunu somut olarak gösterin: Çocuğunuz yalnızca olumlu duyguların kendisinde olmasını ve bunlar üzerine konuşmak isteyebilir. Duyguları olumlu veya olumsuz diye nitelendirmeyin. Bunun yerine duyguları isimlendirin ve çeşitli olduğunu gösterin. Somut bir benzetme için, bir suluboya etkinliği yaparak duygular gibi burada da çeşitli renklerin olduğunu ve bu renklerin birbirine karışarak daha fazla rengin de oluştuğunu gösterebilirsiniz.


4- Yüz ifadelerini ve beden dilini okumasına yardımcı olun: Duyguları deneyimlerken yüz ifadelerimizin ve beden dilimizin nasıl değiştiğini fark etmesine yardımcı olun. Bunun için izlediği çizgi filmlerdeki karakterlerin yüz ifadelerine ve beden dillerine göre duygusunu isimlendirmeye çalıştığınız bir oyun kurabilirsiniz.

Oyun önerisi: Tüm aile üyeleriyle birlikte sözsüz bir şekilde yalnızca vücudunuzu kullanarak duyguyu anlatma ve tahmin etme oyunu oynayabilirsiniz.


5- Duygular hakkında konuşmasını teşvik edin: Duygular hakkında konuşurken çocuğunuzun deneyimlediği duyguyu paylaşmasını teşvik edin. Bunun için siz de kendi duygularınızı paylaşarak ona örnek ve model olun. Çocuğunuz duygularını kendi diliyle ifade etmesine fırsat tanıyın. Bunun için gözlemlerinizi paylaşarak ona şöyle sorabilirsiniz: “Kardeşin elinden oyuncağını izin almadan çekince ağlamaya başladın. Kendini nasıl hissettin peki?”

.

.

.








3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page