top of page

Çocuklar İçin Kural ve Sınırlar Belirlerken

Sınırlar, çocukların hem kendilerini hem de yaşadıkları çevreyi kavramalarını sağlar ve onlara keşif ve öğrenme imkanı sunar.

Çocuklar, yaşadıkları dünyanın kurallarını anlamak isterler ve buna ihtiyaç duyarlar. Ne kadar ileri gidebileceklerini, gittiklerinde neler olacağını ve yetişkinlerin onlardan neler beklediğini bilmek isterler. Yaşları büyürken artan beceri ve potansiyellerini ölçecek yollar ararlar. Sınırlar bu yüzden çocuğun sağlıklı gelişim sürecinde öğrenme ve keşfetme bakımından önemli bir rol oynar. Çocuğa gönderilen mesajlar net değilse anne ve babanın verdiği dersler de çocuk için işlemez olabilmektedir. Ayrıca anne ve baba tarafından belirlenen bu sınırlar, çocuklar büyüyüp olgunlaştıkça yeniden düzenlemesi gereken dinamik bir süreçtir.

Sınırları belirlerken öncelikle koyduğunuz kural ve sınırların nedenlerini gözden geçirin. Bu kuralları çocuğunuzun güvende kalması, sağlıklı ve sevgiyle büyümesi için koyduğunuzdan emin olun. Her çocuğun biricikliğine uygun olarak sınır ve kural ihtiyaçları değişebilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun biricikliğini ve mizacını göz önüne alarak çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun kurallar belirlediğinize dikkat edin.

Nedeni değerli olan bu kuralların ve sınırların arkasında durmaya çalışın. Çocuğunuz kurala uymadığı zaman onunla bağ kurmayı deneyin ve empati kurmaya çalışın. Sonrasında ise kuralın nedenlerini ve uyulmadığı zamanki doğacak sonuçları sabır ve sevgiyle açıklayın.

Çocuklar kuralları bozmak için sınırları görmek isteyebilir ve sizi deneyebilir. Çocuğunuzun olumlu davranışlarını artırmak amacıyla, kurallarınızın uyulmasını sağlayacak pozitif ve eğlenceli ortamlar yaratın. Alışkanlıklarını devam ettirmeyi seven çocuklar için bunları eğlenceli ritüellere çevirin.


Hatırlayın ki çocuklar düzeni ve eğlenceyi her zaman sever:)


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page